Samarbejde med lycée Fabert i Metz

Hvert år får vi på Egaa Gymnasium besøg af 34-40 franske elever og deres 2 lærere fra Lycée Fabert i Metz i den nordøstlige del af Frankrig.

De franske elever bliver indkvarteret i en uge hos vore franskelever i 1.g. , som allerede har facebook kontakt med deres franske gæster.

Eleverne fra Metz kommer fra en Europa-klasse, hvor en del af undervisningen foregår på engelsk. På Egaa Gymnasium følger de franske elever et par formiddage vores undervisning i bl.a. engelsk, fransk, idræt og musik.  

Vore franskelever viser deres franske gæster rundt i Aarhus, løser opgaver sammen med dem i Den Gamle By samt på Aros, tager dem med til deres fritidsaktiviteter, hygger sig med dem m.m. De franske elever er også på et par ekskursioner f.eks. til Kolding (Koldinghus) og Jelling (runestenene + museet) samt til Moesgaard Strand eller Kalø Vig / Djursland eller Mariager Fjord, hvor de bl.a. kan opleve den danske natur.

En aften i ugens løb er der et stort fællesarrangement, hvor de ca. 80 danske og franske elever hygger sig med pizzaspisning og diverse sportskonkurrencer i bl.a. høvdingebold og basket. 

 Genbesøget i Frankrig er iflg. vore elever meget spændende og udbytterigt, jvf. elevudtalelser fra de forskellige udvekslingsture:

Helena E. Axelsen 1.y. (uge 50, dec. 2012):

"Jeg var en af de heldige elever, som fik den helt fantastiske mulighed at komme med på en tur til Metz. Det var helt klart en unik oplevelse at få lov til at opleve den franske julekultur. Det var meget spændende at opleve hvilke anderledes juletraditioner franskmændene har.

Selvom turen egentlig var en mulighed for at vi kunne få øvet vores fransk, var det ret svært, da de også skulle øve deres engelsk, hvilket gjorde at det stort set var det eneste sprog vi snakkede.

Turen bød på mange interessante oplevelser, f.eks. en tur til den smukke by Nancy, hvor vi skulle spørge om vej på fransk til et fedt overdækket marked, hvor der blev solgt en masse sjove ting og lækker mad. Udover at vi også besøgte byen Strasbourg, den flotte katedral i Metz, Centre Pompidou Metz og andre museer var der masser af tid til sjov og spas med vore nye franske venner.

Vi var en tur i skøjtehallen (de fleste i hvert fald). Selvom det ikke var alle, der var lige gode til at stå på skøjter, havde alle det sjovt - på trods af evnerne til skøjteløb. Vi blev budt velkommen på isen med en dans Gangnam Style (som blev introduceret på dansk over højtalerne) hvorefter vi skulle op og danse i deres "bar". Det var lidt underligt, men meget sjovt.

Vi var også til noget hyggelig "afslutning" onsdag aften, hvor alle stort set var der, og vi fik spillet lidt pool og bordfodbold samt snakket godt sammen på tværs af nationaliteterne. Her kom der hurtigt konkurrence i pool og bordfodbold- både mellem landene og mellem drengene og pigerne.

Busturen frem og tilbage blev også brugt fornuftigt (eller ikke). På vej derned sov de fleste de første par timer (da alle havde været voldsomt tidligt oppe, fordi vi skulle være på skolen og klar til at køre kl. 6) . Da vi holdt ind første gang, kom der lidt mere liv i folk. Resten af turen blev brugt på at spille kort, skrive afleveringer i nogens tilfælde, se film, og så var der to piger, der havde medbragt et par ukuleler, som blev flittigt brugt. Alt i alt en særdeles god bustur, trods vi blev mange timer forsinket p.g.a. snevejr. Turen hjem gik mest med at sove, da vi kørte om natten og alle var trætte efter dagens "hårde" program på Centre Pompidou og shopping for de flestes vedkommende.

Alt i alt en helt fantastisk tur, som jeg klart vil anbefale fremtidige franskelever at tage med på, da det er en oplevelse for livet. En tur, man ville ønske man kunne tage på i både 1. 2. og 3. g.  Stor, stor ros fra Helena (begynderholdet). Kan kun sige jeg glæder mig til at vore franske venner kommer og besøger os i foråret."

 Josefine Pedersen 1.z.: (april 2012)

"Efter en uge i Frankrig tror jeg at alle elever, både fortsættere og begyndere kan sige, at de er hjemvendt med mere viden til samlingen end da de tog afsted. Vi blev alle godt taget imod af vores værtsfamilier, da vi ankom efter 14 timer i bus. Vi blev hurtigt budt velkomne ind i deres hverdag og blev straks en del af familiens rutine. På den måde lærte vi også om den franske kultur bag facaderne og ikke kun fra en turists synspunkt. Turen bestod derudover af en dag i Strasbourg, en dag i Nancy, overværing af undervisning og meget andet godt. Vejret var ikke altid med os, men en smule regn kunne ikke sætte en stopper for os. Vi besøgte katedralen i Strasbourg, hvor vi besejrede de mange hundrede trin for at nå toppen og sejlede efterfølgende gennem byen.

Sammenholdet mellem os danskere, der langtsomt blev bygget op på turen, hjalp også godt på de mange timer i bus , og det samme gjorde vores gode buschauffør Marianne.

Så er der vist kun tilbage at sige tak for en god tur til danskerne, til lærerne, og ikke mindst til franskmændene og deres familier".

Sofie Olesen, 1. i: (april 2012)

"Det bedste ved turen var, at man lærte nogle fra det andet franskhold at kende. Når man står forvirret i Frankrig med franske spørgsmål fra højre og venstre, så er det lige pludselig lige meget hvilken dansker, der står ved siden af. Det er en fin måde at lære nye at kende.

Jeg var heldig at have en familie, hvor de ikke var så gode til engelsk. Derfor foregik det hele på fransk, hvilket jeg synes var en fin udfordring, for man blev tvunget til at omformulere sig selv på fransk, indtil alle parter var enige om, hvad det handlede om."

Udveksling i Metz af Emilie Thyre Warnich-Hansen, 1.y.:(fra sidste års udveksling i marts 2011)

"Jeg var hos en rigtig sød familie der praktisk talt ikke kunne engelsk, så jeg var tvunget ud i det franske sprog. Det er en helt ny og anderledes måde at lære et sprog på og så er det utroligt effektivt. Man lærer så meget på så kort tid, og man får et indtryk af, hvordan deres kultur og samfund er bygget op. Jeg må indrømme at vi alle var meget skeptiske til at starte med og tanken om at bo hos en fremmed familie var ikke rar. Det skulle dog senere vise sig, at ingen ville hjem fra Frankrig. Alle familier havde været så gæstfrie og åbne og vores oplevelse af landet havde været fantastisk. De fleste famlier gav os endda en invitation til et besøg, hvis vi en dag var i området. Hvis jeg en dag får tilbuddet om udveksling igen, så ved jeg godt, hvad mit svar vil være. Det er virkelig en oplevelse."

Simon Nørregaard Jeppesen, 1.b.:(marts 2011)

"Besøget i Metz var en stor oplevelse både kulturelt og socialt. Vi lærte om en helt anden kultur og ved at bo ved de forskellige familier fik vi også et indblik i den franske hverdag. Der var flere aktiviteter og arrangementer, der sørgede for det kulturelle input i rejsen og nogle "fester",der dækkede det sociale. Alt i alt en god rejse."

Tobias Fuglsbjerg Aakjær, 1.t.:(marts 2011)

"Udvekslingen med de franske elever fra lycée Fabert har været en meget positiv oplevelse for mig. Det giver en enorm mulighed for at lære en anden kultur at kende og derved få udvidet sin horisont. Det var fedt at møde andre familier og i en kort periode blive en del af deres dagligdag og prøve sig med andre ting på et andet sprog.

Det har også været lærerigt når man havner i situationer, hvor man er tvunget til at bruge et uvant sprog. Det var fedt at opleve, og jeg ville meget gerne være del af sådan et projekt igen. Alt i alt en super god oplevelse."

Anna Søndergaard Jensen, 1.y.:(marts 2011)

"......Vi skulle hver morgen møde kl. 8 sammen med de franske elever på skolen. Vi skulle derfor en del tidligere op end normalt, da en stor del af franskmændene boede ½ til 1 time fra skolen. Mandag og tirsdag skinnede solen helt vildt, og temperaturen kom op over de 20 grader. De dage brugte vi i Metz med rundtur på gymnasiet Lycée Fabert og i byen, hvor vi bl.a. så den fantastiske katedral. Tirsdag var vi i Nancy, hvor vi i grupper på 4 fik 40 euro til at købe mad for på fransk. ..det var rigtig sjovt at være på et kæmpe marked med alle de mærkelige boder og købe ind. Onsdag var vi i Strasbourg. Her var vi på kanalrundfart og oppe i tårnet på Nôtre Dame kirken. Vi fik også tid til at shoppe og på egen hold opleve den fantastiske by. .....Torsdag var desværre den sidste dag. Vi besøgte en vingård og kom til vinsmagning på gården, hvilket var sjovt, da vi lærte en masse om det. Herefter tog vi til Centre Pompidou i Metz. Det var ganske fint, men ærgerligt at det regnede da vi skulle gå derhen.

Alt i alt en rigtig god uge, og alle i bussen på vej hjem var enige om at dagene i Frankrig godt måtte have været flere, og at tiden var gået alt for hurtigt. Håber bestemt ikke at det er den sidste udveksling derned til"

Emilie 1.x, Ingrid 1.t, Therese 1.a.:

"Turen gik til Metz. .....Rejsen startede med en 14 timers munter bustur, hvor der blev fyret op for en masse spas og ballade. Da vi ankom til Metz, kunne vi alle mærke nervøsiteten og spændingen blandt os, men da vi steg ud af bussen, blev vi modtaget med kram og kindkys. Det var lidt af en udfordring for os begyndere at kommunikere med vores franske familie, da deres engelske ikke var det bedste, men de var utroligt flinke og gæstfrie, så vi følte os rigtig godt tilpas. Vi var ude på deres gymnasium, lycée Fabert, der er meget gammeldags og striks i forhold til her på Egå. Lærerne omtales Madame og Monsieur, og franskmændene tabte næsten kæben, da de opdagede, at vi var på fornavn med lærerne - og generelt, hvor frit vi har det. Flere franskmænd sagde, at de betragtede deres skolegang som fængsel i forhold til Danmark. På turen havde vi af og til frie tøjler, hvor nogle af os brugte tiden på at shoppe, mens andre fik sig en croissant i solskin på en typisk fransk café. Vejret dernede var superbe - i hvert fald de fleste af dagene. Især da vi var i Nancy, havde vi vejret med os. Vi sad sammen i den lokale park, hvor vi nød vores frokost i det dejlige vejr.

Den sidste aften havde franskmændene inviteret os ud og bowle, og de fik hurtigt sat os på plads. Pludselig var ugen omme, og vi skulle vende hjem. Turen til Metz har været en meget kulturel og begivenhedsrig rejse. Mange af os har fået helt nye venskaber. Det er en rejse vi aldrig vil glemme.Vi vil helt sikkert tilbage."