Skoleprojekt: Rafiki Nianjema Sommer tur 2013

 

Christian Chalmer, 3v

Jeg har i sommerferien været 3 uger i Tanzania. Det valgte jeg at gøre, fordi jeg havde muligheden for at undervise på Nianjema Secondary School i Bagamoyo, og fordi jeg kendte miljøet fra min studietur i januar 2013. 

Jeg rejste sammen med to andre kammerater fra Egaa Gymnasium, den ene går jeg i klasse med og den anden kendte jeg igennem nogle venner og gennem RANI. I løbet af vores 3 ugers ophold, var vi i Bagamoyo på Nianjema Secondary i 2 uger. Inden vi kom til Tanzania havde vi forberedt os på, at vi skulle ordne nogle computere, men det viste sig også, at de meget gerne ville have os til at undervise nogle elever om computer brug.

I Tanzania har de ikke så mange muligheder for at undervise i computere, mest fordi de mangler computerne til det. Gennem vores arbejde fik vi ca. 10 computere op og køre, nogle computere som RANI sendte ned til skolen i marts 2013. 10 computere til en hel skole er ikke ret mange, men det var da nok til, at vi kunne undervise nogle mindre grupper. 

Vi underviste eleverne på samme måde, som man ville lære sine bedsteforældre om computerbrug. Det var det helt grundlæggende som var i fokus for vores undervisning. 

Det sjoveste ved at undervise eleverne var specielt måden de reagerede på. Nogle blev overraskede,  når der lige pludselig kom en lyd fra computeren, andre blev utrolig glade da vi viste dem, hvordan man kunne lave flotte cirkler i Paint. Vi havde også en pige som var bange for computeren, men hen ad vejen fik hun et bedre og bedre forhold til computeren. 

Specielt vil jeg huske det yngste hold vi havde. Jeg vil skyde på, at de var mellem 7 og 10 år. Hver gang de havde brug for hjælp rakte de hånden op, og sagde med den sødeste barnestemme ”Sir” ud i rummet. Når man bliver tiltalt på den måde, er der ikke grænser for hvor hurtigt man kan komme sådan en dreng til assistance. 

Drengene var også meget interesseret i, hvordan en computer egentlig så ud indefra, så vi viste de fleste hold hvilke dele der sidder inde i en computer, og hvad deres funktion er. På billedet kan i se Bjarke 2y stå og undervise nogle meget opmærksomme og interesserede elever om hvordan en computer ser ud indefra. 

Det var rigtig dejligt, at komme ned og arbejde sammen med lærerne på Nianjema Secondary, fordi de er alle sammen nogle rare mennesker. Afrikanerne tager tingene i deres hastighed, nogle gange er det ikke ret hurtigt, men det er okay, for vi havde jo også selv masser af tid. 

Hovedformålet med vores ophold var at undervise, og nogle dage fyldte det også rigtig meget, men Bagamoyo er en hyggelig by, og vi havde heldigvis masser af tid til at udforske byen, og finde vores ynglings restaurant.

Det er et utrolig dejligt forhold, som Egaa Gymnasium har til skolen i Bagamoyo. Det er et meget gensidigt forhold. Vi kommer ikke bare ned med nogle ting, og pist så er vi væk igen. Jeg har fået flere ting med mig hjem; nye erfaringer og specielt også nye venner. For mig er Nianjema Secondary ikke længere en skole hvor jeg tilfældigvis var og underviste. Det er blevet til meget mere. Det er blevet et sted hvor jeg føler mig tryg og sikker. For det kan jeg takke alle på Nianjema Secondary, både eleverne, lærerne og rektor. 

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/318262_288654347887970_280408868_n.jpg

Bjarke 2y underviser elever på Nianjema Secondary i Tanzania, i computerens opbygning. Juli 2013

 

Tre veninder og jeg så med vores egne øjne, hvordan Egaa Gymnasiums organisation RANI gør en væsentlig forskel adskillige steder i byen Bagamoyo i Tanzania. Vi blev selv til en del af forskellen, vi mærkede selv glæden ved at hjælpe og vi så selv, hvordan nogen mennesker forstår at værdsætte de små ting. Vi tilbragte den første uge på Bacca School, hvor vi mødte børn, der delte endeløst ud af deres kærlige kram. Her gjorde det en forskel at købe en enkel pakke kridt, for så kunne man pludselig bruge tavlerne igen. Her gjorde det en forskel, at hjælpe med at hente to store spande vand, for så kunne børnene få mad. Her gjorde femhundrede danske kroner fra RANI at alle skolens 50 børn fik glæde af 100 nye hæfter, blyanter, viskelædere, blyantspidsere, linealer, kridt, tape og lim. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg var rørt til tårer, da jeg måtte forlade dette varme sted. Men vores rejse var ikke slut, og vi så hurtigt, hvordan en helt anden hjælp også kan gøre gavn. På Nianjema var det ikke med samme materielle tilgang, at vi kunne hjælpe. Derimod var vores danske værdier og erfaringer, de redskaber vi kunne bruge til at inspirere lærerne til nye tiltag, undervisningsmetoder og lege. Dette kunne hjælpe lærerne til på sigt at skabe endnu bedre undervisningsforhold for børnene, samt blive inspireret og se nye muligheder i deres arbejde. Alt dette er meget kort fortalt, og det lyder næsten som om vi kun har givet ud, men i virkeligheden har jeg personligt vundet langt mere, end jeg har givet. De mennesker jeg har mødt, de forhold jeg har set og den livsglæde jeg nu ved findes, det giver mig en enorm lyst til at kæmpe videre for steder som Bagamoyo i den tredje verden.

 

Skoleprojektet: Rafiki Nianjema

Den 8. april 2011 vedtog Egaa Gymnasiums elever, at den traditionelle OD-dag skulle erstattes af et samarbejdsprojekt med Nianjema Secondary School i Bagamoyo, Tanzania.

Formålet med oprettelsen af Egaas eget skoleprojekt er at skabe et længerevarende samarbejde samt en mulighed for at opleve konkrete resultater.

 

Hvad er RANI?

RANI er et elevstyret, velgørende skoleprojekt, hvor vi samarbejder med Nianjema Secondary School i Bagamoyo, Tanzania. RANI står for Rafiki Nianjema, som på swahili betyder Nianjemas venner. Projektets formål er kulturel udveksling igennem et samarbejde, hvor vi støtter skolen og lokalområdet økonomisk, gennem forskellige projekter.

Hvert år sender Egå Gymnasium en klasse til Bagamoyo i Tanzania, hvilket er vores direkte kontakt til skolerne, som pengene fra vores projekt går til. De RANI-medlemmer, som er repræsenteret i disse klasser, fuldfører de projekter, som gruppen har udviklet hjemmefra.

RANI gruppen søger arbejde til Egaa Gymnasiums elever på RANI-dagen, som ligger i slutningen af oktober/starten af november. Arbejdsopgaver kunne indebære rengøring, uddeling af flyers, havearbejde, lagerarbejde, optælling, vinduespudsning, opvaskning, børnepasning, pedelarbejde, undervisning, malerarbejde, oprydning, pakkearbejde - vi er åbne for alt!

 

Yderligere information og kontakt:

RANI's Facebook side:

https://www.facebook.com/pages/RANI/288591054560966?sk=info

RANI's hjemmeside:
www.ranitanzania.dk